Lancering website Pumptrackinfo.nl

De KNWU lanceert website over fietsrage pumptrack 

Op 28 april heeft de KNWU de website Pumptrackinfo.nl gelanceerd. Met deze website wordt ingespeeld op de snel opkomende fietsrage pumptrack. Pumptrackinfo.nl geeft een overzicht waar in Nederland pumptracks liggen, met daarbij belangrijke informatie voor de gebruikers. Daarnaast geeft de site praktische informatie en handige tips over iedereen met interesse in een nieuwe fietsbaan.  

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. Als de gebruiker de ‘pump-techniek’ juist gebruikt kan een track in zijn geheel gereden worden zonder te trappen. De meeste pumptracks hebben een verharde toplaag – vaak van asfalt – waardoor de track gebruikt kan worden door zowel fietsers, skaters, steppers en boarders. De rage zette in 2015 voet aan Nederlandse grond en inmiddels zijn er ruim 25 pumptracks in Nederland. Voor 2021 staan er alweer 10 nieuwe pumptracks op de planning om opgeleverd te worden.  

Door de snelle ontwikkeling van de pumptracks en de grote en diverse doelgroep is er behoefte aan een goed overzicht van alle tracks en bijbehorende informatie. De website geeft nauwkeurig weer waar de pumptracks zich bevinden en of er specifieke regels gelden met betrekking tot openingstijden en gebruik.  

De populariteit van de pumptracks zorgt voor de nodige vragen over de mogelijkheden voor de aanleg ervan. De site geeft daarom ook praktische informatie over bijvoorbeeld de verschillende type banen, kosten, onderhoud en wet- en regelgeving. Regelmatig zijn nieuwe pumptracks een resultaat van een burgerinitiatief. De site geeft handige tips over het proces om tot de realisatie van een nieuwe track te komen.  

De KNWU verwacht dat de ontwikkeling van de pumptracks zich de komende jaren zal doorzetten en beoogt met pumptrackinfo.nl daarin te kunnen ondersteunen.  

De ontwikkeling van de website is een initiatief onder de vlag van het WK BMX 2021 en is mede mogelijk gemaakt door subsidiegelden van stichting Zabawas en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.